suke patah-patahkan jari??

assalamualaikum~

kli ni ak nk share2 skit pasal 1 bnde yg ak tau gak la..n de kwn2 ak yg ak da pena bgtau kot..tp xpe..msti de yg xtau lg an pasal bnde ni..pasal tabiat ske patah2kn jari..msti korg nmpak mcm remeh an bnde ni..n bg org yg da biase wat (t'masuk ak..hehe)..msti bnde ni cm rutin harian yg korg wat an..tp korg tau x yg tabiat ni sememangnye de kesan burok tok kesihatan..

ok..mle2 ak nk gtau..kt sndi2 kte ni ade uric acid yg t'kumpol..so bnyi patah2 yg korg dgr tu an sbenanye bnyi gas yg meletop dlm uric acid tu sbab hasil geseran mase jari tu dipatahkn..so bnyi tu bkn bnyi tulang b'tmbung o b'gesel ea..lau b'gesel mmg smpai skang jari2 korg tros skit je..haha

so..tabiat ni xdgalakkan coz gas2 yg ade ni pnting tok diseimbangkn dgn uric acid yg wujud kt situ..bile uric acid tu t'kumpol kt sendi,,gas akn t'bntuk tok tukarkn uric acid to become gas tok dineutralkn or sng cite an..sng la sgale acid2 tu nk keluar from bdan korg..bile korg patahkn jari tu means korg da pcahkn gas yg t'bntuk tu sekaligus mnyukarkn pnyingkiran acid from badan korg..

so korg nmpak an bnde ni dtgkn efek yg burok dlm idop an..bile bdn b'asid sng pnt beb n ley dtgkn pnyakit contohnye rheumatoid athritis n kanser sendi..lgpon ak pena dgr org ckp..bnde ni amalan syaitan..so kene jaohkn la an..ak ckp bnde ni tok dri ak gak coz ak dlu da t'biase patahkn jari ni tp skang ni da jrg n kdg2 scare xsngaje ak t'buat..hehe..ok..dats all..=)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

5 ribu manusia berkate-kate!!:

Nurul Afiqah said...

alaaaa tapi rasa gian kalau tak buat!

amri said...

nurul::haha..ko nk sihat ke x??..tp ko mmg sihat an..:P

Nadiya Faiqah said...

whupzz! rasa tak selesa kalau tak buat. uhuhu.

Nurul Afiqah said...

ewah ewah perli nampak! haha dah tu kalau terasa nak buat kena gantikan dgn xtvt apa? rasa mcm berat tangan je if tak buat :(

amri said...

nadiya::act sbenanye ak pon da bese..dlu la..skang krg skit je..haha
nurul::exercise nurul!!..exercise!!..g maen dumbbell ke..susa2 g msok angkat berat..haha

Post a Comment