jom wat test otak korg!!

ok..scare amnye..manusia dlhirkan dgn fzikal yg sme..de idung,mulut,mate n etc..tp korg sdar x kita dlhirkan dgn 1 bnde yg b'beza..OTAK..n lagi tpt lagi care pmikiran kite..ok..cbe wat test ni..

cbe korg bce warne dye ea..

ok..da..conclusionnye cmni..
otak kanan :: try nk sbut warne
otak kiri :: try nk sbut tulisan


lom abes lg..de 1 test lg ni..ttup mate korg dlm 10 saat cmtu...then cbe korg tgok gmba bwh ni then tgok pompuan ni psing arah mane..




kalau korg ni jnis yg byk gne otak kanan..korg akn nmpak pompuan ni pusing ikut arah jam (clockwise)..lau korg ni jnis yg biase gne otak kiri korg nmpak dye pusing ikut lawan jam (anticlockwise)..
tp lau korg nmpak dye pusing dua2 arah means korg byk gne dua2 otak la (seimbang la kot)
then korg msti nk tau an..pe beza otak kiri ngan kanan...

antara ciri2 org yg biase gne otak kiri ialah ::
  1. Banyak menggunakan logik - Menyatakan pedapat based on logik akal.
  2. Detail oriented. - Mudah nampak benda yang kecil tapi penting sebelum proceed ke bahagian yang seterusnya.
  3. Critical thinking - Berfikir secara dalam.
  4. Pandai berkomunicate - Kelebihan dalam bercakap tanpa merancang.
  5. Perform well under stress - Tak mudah terpengaruh dengan keadaan sekeliling.
  6. Non-emotional decision - Biasanya membuat keputusan tak based on emotional.
  7. My opinion is a fact - Suka orang dengar pendapat dia je.
  8. Stay still - Tak suka berubah kepada sistem yang baru. Di takuk lama.
  9. Realist & strict - Salah tetap salah. Tak boleh langgar peraturan.
  10. Suka ambil tahu pasal benda-benda di sekeliling.
  11. Math - Pandai dalam kira-kira.
  12. Forever alone - Suka buat kerja berseorangan.
then antare ciri2 org yg biase gne otak kanan lak ::

  1. Big Picture Oriented - Mampu melihat sesuatu scope atau isu dengan luas. Broad scope. 
  2. A Dreamer - Mempunyai daya imaginasi yang tinggi. Dan suka berangan.
  3. Future - Selalu berfikir untuk jangka masa yang panjang.
  4. Philosophy - Lebih sukakan something yang lebih kepada falsafah. Pandai berkata-kata.
  5. Could be bad on Math and calculation. - Lebih kepada sastera dan non math 
  6. Kreative - Boleh menggunakan imaginasi untuk selesaikan masalah.
  7. Spontaneous thinking - At certain time, pengguna otak kanan boleh selesaikan masalah dengan mudah.
  8. Speak Innuendo - Boleh memahami benda yang tersirat. Boleh kesan double meaning dengan mudah.
  9. Feeling - Suka bercakap menggunakan perasaan dan mudah memahami perasaan orang.
  10. Spatial Perception - Macam habits yang kita buat bila dalam masalah. Tak termasuk panas baran etc.
  11. Suka bertindak melulu - Bertindak mengikut emosi.
  12. Berani mengambil risiko - Big risk taker is the bigger success maker.
  13. Mudah mengingat macam mana sesuatu benda berfungsi. - Tahu sesuatu perkataan dan tahu sebut, tapi tak reti nak eja.
  14. Detector - Mudah tahu kalau seseorang tu hiding something atau ada masalah. 
  15. Suka buat kerja secara berkumpulan.
 tp kalau korg jnis yg byk gne whole brain..xb'mksud sume ciri2 kt atas ni korg de..mybe de yg xde..sume b'gntung korg lbih gne otak yg mne..

lau mcm ak..ak nmpak dua2 arah tp mostly ak rse ak lbih gne otak kiri kot..sbab ak ni ske fact..haha..

so korg lak cmane??..jgn lpe gtau kt komen ea..peace yo!!..XD

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

12 ribu manusia berkate-kate!!:

muhd taufiq said...

ala gmbr tu mmg trpsing sndri r..cbe tgk

amri said...

woi topek..mmg la gmba tu t'pusing sndri..cm ak tgok pusing dua2 belah..adek ak nmpak pusing blah knan je..n skali lg ak ckp..GMBA TU MMG T"PUSING LA GLER!!..haha

Ibrahim Jamaluddin said...

haha..topek :D

nice post btw..

KaU DaN DiA said...

Nice post.. =D
I nmpak 2-2 arah but mostly anticlockwise..
^_^

muhd taufiq said...

mksud ak,gmbr tu yg sndri tkar dr clockwise ke anticlckwise dn jge sbliknye..cbe tgk btol2..haha

suffiakmal said...

tu laaa. aku rasa gamba tu tukar sendiri, kejap dia pusing belah kanan, kejap belah kiri. dia cuba manipulasilan otak kita dgn fakta2 dia bg tuuuu. haha. atau mgkin semua ni permainan otak saje. hehe

syamil said...

aku rasa topek MACAM betul..aku xfokus pon gambar tu pusing lwn arah sndr..xtau la betul ke x..tp post yg describe pasal otak kanan n kiri tu mmg best..like it~

amri said...

hah..nta2..ak xtau..haha..msti la korg nmpak 2-2 arah..xkn la korg gne sbelah otak je kot..msti 2-2 blah an..i guest la..xpon org yg bgi gmba tu tipu ak..haha

ain amira said...

haha.. arep, aku nmpk gmbr tu pusing kanan..
n ciri2 nye mmg smue kne dgn diri aku..

amri said...

haha..bgos2..de gak yg bgi respon positif skit..haha..

Nabilah said...

tengah2 camne tu??
:P

amri said...

lau tgh2 tu means de sumting wrong la ngan otak tu..haha..
kne jmpe neuro tu..:P

Post a Comment